Nauwelijks gevoel van urgentie voor een gezond binnenklimaat
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Environmental Protection Agency (EPA) is luchtvervuiling binnenshuis het grootste milieu-gezondheidsprobleem van vandaag. Doordat we na de oliecrisis anders zijn gaan bouwen met veel synthetische materialen en steeds meer isolatie is de lucht binnen tegenwoordig vaak 5 tot 10 keer slechter dan de buitenlucht. En dat terwijl we 80 tot 90% van onze tijd binnen doorbrengen.
Het aantal astma patiënten in Nederland verdubbelde dan ook in de jaren negentig en stijgt nog steeds. In 2011 overleden in Nederland 6300 mensen aan COPD. Het RIVM verwacht dat het aantal COPD patiënten in Nederland over 20 jaar met 70% zal zijn toegenomen. Van de kinderen van 0 tot 12 jaar heeft tegenwoordig 4 tot 7% astma.
We kunnen zo nog wel even doorgaan, maar de belangrijkste conclusie is misschien wel dat er -ondanks deze feiten- niet echt een gevoel van urgentie bestaat voor schone lucht binnenshuis. Zo staan nieuwbouw- en renovatieprojecten, alsook zogenaamde 'Frisse Scholen'-projecten, vooral in het teken van duurzaamheid (Nul-op-de-meter), waarbij niet zelden het binnenklimaat er bij inschiet. Met alle consequenties voor de gezondheid van bewoners, c.q. leerlingen en onderwijzend personeel van dien.